Jak przygotować masę cukrową do tortu?

masa cukrowa do tortu

Wyrabianiem tortów nie rządzą właściwie żadne reguły. Na tym właściwie polega ich wielka popularność zarówno wśród miłośników słodkich wypieków, jak i wśród cukierników. Amator słodyczy uwielbia torty, bo zawsze może liczyć na jakieś nowe smaki i kulinarne doznania. Z kolei cukiernik może wykazać się przy ich robieniu nie tylko swoim rzemiosłem i umiejętnościami, ale także pomysłowością, fantazją i inwencją twórczą. Szczególnie duże pole do popisu daje mu etap tworzenia mas do tortów, ponieważ tutaj możliwości są naprawdę ogromne.

Masy cukrowe do tortu – podstawy

Aczkolwiek poszczególne warstwy tortu możemy przekładać dowolnie skomponowanymi masami, to i tak masa lukrowe będą czymś, dzięki czemu tort otrzyma swój ostateczny wygląd. Od czego zatem należy zacząć, aby taką masę zrobić? Podstawowe składniki takich mas są w zasadzie niezmienne. Dla wykonania tortu o średnicy około 30 cm będą to:

  • 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy w proszku lub w płynie,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 700 ml wody,
  • opcjonalnie aromat waniliowy, migdałowy, cytrynowy lub pomarańczowy.

Oczywiście osoby z większą fantazją i inwencją twórczą mogą tutaj poeksperymentować i wypróbowywać inne wymyślone przez siebie receptury, niemniej wymienione wyżej składniki w większości przypadków zawsze będą potrzebne. Plastyczna masa cukrowa / lukrowa, podobnie jak marcepan, to naprawdę doskonałe tworzywo do zdobienia tortów i ciast. Można z nich wykonać tak zwaną pokrywę góry tortu lub jego boków albo zrobić z nich zrobić fantazyjne ozdoby, na przykład kwiaty lub figurki i to w najróżnorodniejszych kolorach, albowiem masę można w dowolny sposób barwić.

Wyrabianie masy cukrowej

wyrabianie masy cukrowej do tortu

Własnoręczne wykonanie masy cukrowej nie jest trudne, aczkolwiek dosyć pracochłonne. Przy zachowaniu pewnych podstawowych reguł z pewnością uda się ją zrobić z powodzeniem każdemu. Oto sposób jej przygotowania:

  1. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a po jej spęcznieniu podgrzać ją razem z glukozą, nie dopuszczając do zagotowania i pamiętając o ciągłym mieszaniu mikstury aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Po częściowym przestygnięciu tak otrzymanej mieszaniny stopniowo dodawać do niej cukier puder, ciągle przy tym mieszając. Należy tutaj wykazać się pewną intuicją i wyczuć chwilę, w której nasza masa będzie już wystarczająco gęsta
  3. Można w tym momencie dodać trochę aromatu lub barwnika. Masa musi osiągnąć konsystencję plasteliny, dlatego po nabraniu odpowiedniej gęstości wyrabiamy ją ręką. Początkowo masa będzie mocno kleiła się do ręki, ale możemy zmniejszać jej kleistość, podsypując cukier puder, tak jak to robimy z mąką przy wyrabianiu ciasta.

To właściwie wszystko! Tak przygotowaną masę możemy rozwałkowywać, otrzymane tym sposobem warstwy nakładać na tort, a także możemy lepić z niej różne fantazyjne ozdoby. Masę, szczelnie zamkniętą, można przez długi czas przechowywać w lodówce, a przed ponownym użyciem wystarczy ją podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce. Ponieważ nie wszyscy mają ochotę i czas na własnoręczne wyrabianie masy cukrowej do tortu, podpowiemy w tym miejscu, że gotowe masy można kupić w naszym internetowym sklepie.