Jak przygotować tort dla dziecka?

tort dla dziecka

Wykonanie oryginalnego, o niebanalnym wyglądzie i smaku tortu dla dzieci wymaga z pewnością dużej inwencji twórczej, lecz może być zadaniem stosunkowo prostym nawet dla osoby nie do końca obeznanej ze wszystkimi cukierniczymi tajnikami. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone wzory i przepisy, a czasem po gotowe, dostępne w handlu półprodukty. Poniżej przedstawiamy jeden z ciekawszych przepisów na wykonanie tortu i specjalnej masy do tortu dla dzieci.

Tort z kremem Milky Way

Autorce pomysłu na ten tort przyświecały dwa założenia. Po pierwsze, masa do tortu dla dzieci musi znacząco różnić się zarówno smakiem, jak i wyglądem, od tych które zazwyczaj znajdujemy w typowych cukierniach, a sam tort powinien być oryginalnie udekorowany. Po drugie, wykonanie tortu musi być niezbyt pracochłonne. Wychodząc z tych przesłanek, autorka przepisu postanowiła ograniczyć się do wykonania ciasta biszkoptowego według sprawdzonych, znanych powszechnie receptur oraz masy do tortu z batonów Milky Way, co dla każdego dziecka może stanowić zaskakująco miłą niespodziankę. Równie oryginalne, a przy tym mało absorbujące, proste w wykonaniu jest zdobienie tortu. Wykonać je można po prostu z wafelków i kolorowych cukierków.

Składniki tortu Milky Way

  • Na biszkopt złożyły się: jajka – 6 sztuk, szklanka mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i ¾ szklanki drobnego cukru.
  • Masa do tortu to 150 g batoników Milky Way, 300 g śmietany kremówki (30 lub 36%) i 750 g serka mascarpone.
  • Na ozdobienie tortu składają się pojedyncze wafelki Kit Kat w ilości 48 sztuk oraz kolorowe drażetki M&M’s bez orzeszków – dwa duże opakowania (mogą też być inne).

Jak widać z powyższego, rzeczywiście tort wykonany z wykorzystaniem wymienionych składników można uznać za niezwykle oryginalny, co dla dzieci będzie z pewnością radosnym zaskoczeniem.

Sposób przygotowania tortu Milky Way

Ciasto przygotowywane jest w tradycyjny sposób. Ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec tej czynności dodajemy małymi partiami cukier, cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku także z równoczesnym miksowaniem. Na koniec należy dodać obie mąki przy najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem w temperaturze 170 – 175 °C przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt należy przeciąć na trzy krążki, które nasączamy łyżeczką herbaty słodzonej syropem karmelowym albo ekstraktem waniliowym. Jeszcze prostsze jest przygotowanie masy do tortu. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy pokrojone kawałki Milky Way i podgrzewamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się batoników. Gotową masę należy ostudzić, a później chłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę należy wraz z serkiem mascarpone ubić na puszysty krem. O zdobieniu wafelkami i drażetkami nie będziemy tutaj pisać, pozostawiając to inwencji i pomysłowości czytelników. Każdego, kto jeszcze bardziej chce sobie uprościć przygotowanie tortu dla dzieci, zapraszamy na stronę naszego sklepu, na której są przedstawione oraz opisane gotowe masy cukrowe do robienia tortów.