Jak zrobić plastyczną masę cukrową za niewielką cenę?

plastyczna masa cukrowa do tortów

Dlaczego dobrze jest, aby masa cukrowa do tortów była plastyczna? Dla znawców tematu sprawa jest banalnie prosta. Ponieważ jednak nie tylko zawodowcy czytają niniejszy tekst, więc wyjaśnijmy, o co chodzi z tą plastycznością masy cukrowej do tortów. Tort, jak wiadomo, składa się z warstw przekładanych różnymi słodkościami. Najczęściej są to różne masy kremowe, rozłożone równomiernie na blatach ciasta tylko wtedy, jeśli posiadają odpowiednią konsystencję. Niemożliwie jest zrobienie tortu z masy, która się będzie kruszyła lub rozpływała, albo której nie da się rozsmarować. Nie inaczej lukier do tortów, on również musi być plastyczny. W naszym artykule opiszemy jeden ze sposobów na zrobienie dobrej, plastycznej masy cukrowej , a także gdzie można kupić te rzeczy w formie gotowej do użycia.

Najprostszy przepis na masę cukrową do tortów

Przygotowanie masy / lub lukru plastycznego na tort, którą tu opisujemy, naprawdę jest łatwe, a cena ich zrobienia nie jest wysoka. Oto jej składniki w ilościach przewidzianych na pokrycie tortu o średnicy około 25 cm:

  • 800 g cukru pudru oraz dodatkowy zapas do podsypywania,
  • 100 g glukozy w proszku,
  • 700 ml zimnej wody,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżeczki masła.

Ceny wymienionych składników są stosunkowo niskie, dzięki czemu nasz tort nie będzie jakimś ekstrawaganckim wyzwaniem. Przygotowanie masy zaczynamy od rozpuszczenia w zimnej wody żelatyny. W następnym kroku do tak otrzymanego roztworu wsypujemy glukozę. Proszę się nie przerażać, gdy nasza mikstura zgęstnieje. Po niedługiej chwili wszystko stanie się ponownie płynne. Przygotowaną w ten sposób mieszaninę, pilnując, aby się nie zagotowała, podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż wszystko się rozpuści, po czym dodajemy do niej masło, dokładnie je mieszając.

Do przestygniętej już mikstury dodajemy cukier, używając z początku do jej mieszania łyżki, a po zgęstnieniu zagniatamy wszystko ręką. Tak przygotowana masa cukrowa powinna się lekko kleić do dłoni, ale musi być na tyle plastyczna, aby dała się łatwo rozwałkować. Jeśli zajdzie potrzeba, to należy użyć nieco więcej cukru, niż to podano wyżej. Wyrabiając nasz dodatek do tortów, używamy cukru tak jak mąki przy robieniu ciasta, uważając, aby nie dać go za dużo, bo otrzymamy wtedy masę cukrową suchą i mało plastyczną. Do barwienia tak przygotowanej masy lub lukru używamy barwników w proszku lub w żelu. Absolutnie odradzamy używanie do tego celu pigmentów w płynie; mogą one rozwodnić całą masę i cała nasza praca zostanie wtedy zmarnowana. Masę do pokrycia tortu najlepiej rozwałkować do grubości 3-4 mm, nie mniejszej, gdyż cieńsza może się rwać podczas przenoszenia. Tak przygotowany płat masy cukrowej ostrożnie nawijamy na wałek do ciast, po czym wykładamy go na ciasto tortowe. Najlepiej używać do tego wałka z silikonu lub innego tworzywa, do którego masa nie będzie się kleiła.