Ozdabianie tortów masą cukrową

masa plastyczna do dekoracji tortu

Tym, co w istotny sposób wyróżnia tort spośród innych ciast, są zdobienia. Tortów nie jada się na co dzień. Przygotowuje się je najczęściej na specjalne okazje – na przyjęcia urodzinowe, imieninowe, weselne, na specjalne spotkania towarzyskie, okolicznościowe i tak dalej. Przy tego typu okazjach tort staje się bardziej symbolem niż atrakcją kulinarną. Z tego też powodu zazwyczaj ważniejszym staje się jego wygląd niż smak. Nierzadko widuje się sytuacje, kiedy to wnoszeniu tortu towarzyszy burza oklasków i to tym większych, im oryginalniejszy jest jego wygląd. Im bardziej fantazyjnie i kolorowo jest wykonany tort, tym większy wzbudza zachwyt.

Cukrowa masa plastyczna – idealny materiał do dekoracji tortu

Ozdabianie tortu to sztuka. Nie mamy tu na myśli rzemiosła czy wyuczonego zawodu. Każdy tort to swoistego rodzaju oryginalne, najczęściej niepowtarzalne i niemal artystyczne dzieło. Jeśli wszelkie masy kremowe, owocowe, czekoladowe, kakaowe czy inne tego rodzaju kremy służą do przekładania warstw tortu, do nadania mu określonego smaku, to plastyczne masy cukrowe najczęściej są używane do jego ozdabiania, do nadania mu żądanego, określonego wyglądu, który wzbudzi podziw uczestników uroczystości czy przyjęcia. Mając świadomość tego, że do dekoracji tortu służyć może różnorodna artystyczno-kulinarna materia, a więc na przykład owoce, czekolada, kakao i inne – nie ma tutaj żadnych ograniczeń – to trzeba jednak powiedzieć wyraźnie, że niezmiennie podstawowym materiałem jest tutaj jednak masa cukrowa. Możliwość swobodnego barwienia takich mas na dowolne kolory daje cukrownikom ogromne pole do popisu i wykazania się swoimi artystycznymi uzdolnieniami. Dzięki temu oraz z uwagi na swą doskonałą plastyczność masa cukrowa idealnie nadaje się do obkładania góry i boków tortu kolorowymi warstwami oraz do lepienia różnych ozdóbek i figurek.

tort

Fantazyjne odwzorowania kwiatów, zwierzątek, nieraz całych budowli i tak dalej – w tej materii istnieje pełna swoboda działania, a artystyczne zacięcie i twórcza inwencja cukierników nie mają tu żadnych barier. Wykonane z masy cukrowej elementy to doskonałe szczegóły dekoracyjne; one to powodują, że torty tak szczególnie wyróżniają się spośród wszystkich innych wypieków cukierniczych. Plastyczna masa do ozdabiania tortu nie jest trudna do wykonania i każdy ją może własnoręcznie zrobić w domu bez większych problemów. Istnieją różne sposoby jej wyrabiania, ale zawsze jej podstawowym składnikiem jest cukier puder. Trzeba jednak powiedzieć, że robienie takiej masy jest dosyć pracochłonne; dobrym tutaj rozwiązaniem, oszczędzającym czas i wysiłek są gotowe masy cukrowe.